Μία εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης αποτελείται από ένα σύνολο καλωδίων και υλικών εγκατεστημένων με ειδικές προδιαγραφές, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η μετάδοση φωνής και δεδομένων σε ένα κτήριο.
Οι εγκαταστάσεις δομημένης καλωδίωσης είναι «ανοιχτής» αρχιτεκτονικής, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα υλικά και τοπολογία σύμφωνα με διεθνή πρότυπα για το σχεδιασμό και την εγκατάσταση.
Για πολλά χρόνια η καλωδίωση που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μετάδοσης δεδομένων γινόταν ξεχωριστά από αυτές της καλωδίωσης για τη μεταφορά φωνής. Όμως η ενσωμάτωση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους χώρους έκανε την ανάγκη χρήσης ενός τυποποιημένου τρόπου καλωδίωσης μεγαλύτερη.
Έτσι με ένα σύστημα καλωδίωσης μπορούμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των παρακάτω:
● Μεταφορά δεδομένων (Δίκτυο Η/Υ)
● Μεταφορά φωνής (Τηλέφωνο - τηλεφωνικό κέντρο)
● Μεταφορά εικόνας (Ψηφιακή τηλεόραση)
● Πυρασφάλεια - πυρανίχνευση
● Σύστημα ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης
● Σύστημα ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας
● Σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και εξαερισμού
Τα πλεονεκτήματα της δομημένης καλωδίωσης είναι:
Συμβατότητα: Το ίδιο καλωδιακό σύστημα χρησιμοποιείται για σήματα δεδομένων, φωνής και βίντεο. Η δομημένη καλωδίωση εξασφαλίζει τη καλωδιακή συμβατότητα μεταξύ συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές επειδή παρέχει μια κοινή και συνεπή πλατφόρμα για τις επικοινωνίες και την αλληλεπίδραση συστημάτων.
Αξιοπιστία: Επειδή η καλωδίωση εγκαθίσταται ως ενιαίο σύστημα, αποφεύγεται η παρεμβολή ηλεκτρικών σημάτων και παρέχεται βελτιωμένη μετάδοση δεδομένων, τηλεφωνίας, ήχου και βίντεο.
Ευελιξία: Επειδή η καλωδίωση ενός ολόκληρου οργανισμού συνδέεται με ένα κεντρικό σημείο διανομής, η καλωδίωση μπορεί εύκολα να ξαναρυθμιστεί για άλλες εφαρμογές και τα συστήματα στον οργανισμό μπορούν να αλλάξουν χωρίς να απαιτηθεί νέα καλωδίωση. Για παράδειγμα ένα καλώδιο που χρησιμοποιείται για μεταφορά δεδομένων μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει χρήση και να χρησιμοποιηθεί για μετάδοση φωνής (τηλέφωνο).
Συντήρηση και διαχείριση: Κάθε καλώδιο στο κτήριο είναι χωριστά προσιτό για τη δοκιμή και την ανίχνευση λαθών, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο και το κόστος επιδιόρθωσης σφαλμάτων στην καλωδίωση.
Υποστήριξη μελλοντικών εφαρμογών: Το σύστημα δομημένης καλωδίωσης σχεδιάζεται ώστε να ικανοποιεί ανάγκες τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία. Η επέκταση της καλωδιακής υποδομής είναι εύκολη και το κόστος μειωμένο, ενώ τα καλώδια (ιδιαίτερα της κατηγορίας 6) παρέχουν την δυνατότητα χρήσης σε μελλοντικές εφαρμογές με μικρό και ίσως καθόλου επιπλέον κόστος.
Το σύστημα δομημένης καλωδίωσης περιγράφεται από διεθνή πρότυπα σημαντικότερα από τα οποία είναι η οικογένεια προτύπων EIA/TIA 568 και ΙSΟ 11801. Το πρότυπο ΕΙΑ/ΤΙΑ 568C είναι ο διάδοχος του ΕΙΑ/ΤΙΑ 568Β.
Σύμφωνα με το πρότυπο αυτό το σύστημα δομημένης καλωδίωσης χωρίζεται σε έξι υποσυστήματα που είναι:
● Εγκαταστάσεις εισόδου
● Δωμάτιο Εξοπλισμού
● Καλωδίωση Δικτύου Κορμού
●Δωμάτιο Τηλεπικοινωνιών και Καμπίνα Τηλεπικοινωνιών
● Οριζόντια καλωδίωση
● Θέση Εργασίας
Εγκαταστάσεις Εισόδου: Οι εγκαταστάσεις εισόδου περιέχουν τα καλώδια, τα σημεία οριοθέτησης του δικτύου, που συνδέει το υλικό, συσκευές προστασίας και λοιπού εξοπλισμού με τον
πάροχο πρόσβασης στο δίκτυο ευρείας περιοχής ή με την ιδιωτική καλωδίωση στην περίπτωση
διασύνδεσης κτιρίων. Περιέχει τις συνδέσεις μεταξύ της εξωτερικής καλωδίωσης και της καλωδίωσης στο εσωτερικό του κτηρίου.
Δωμάτιο Εξοπλισμού: Πρόκειται για έναν περιβαλλοντικά ελεγχόμενο χώρο (σταθερής θερμοκρασίας, προστατευμένο από σκόνη κλπ) στον οποίο βρίσκεται ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός. Στο δωμάτιο αυτό στεγάζεται συνήθως ο κεντρικός διανομέας, ενώ μπορεί να υπάρχει και διανομέας διασύνδεσης με την καλωδίωση κορμού του κτηρίου.
Καλωδίωση Δικτύου Κορμού: Η καλωδίωση δικτύου κορμού παρέχει τη καλωδιακή διασύνδεση μεταξύ των δωματίων τηλεπικοινωνιών ή καμπινών τηλεπικοινωνιών, του δωματίου εξοπλισμού, τον πάροχο πρόσβασης στο δίκτυο ευρείας περιοχής και των εγκαταστάσεων εισόδου. Η
καλωδίωση δικτύου κορμού επίσης αναφέρεται και σαν κατακόρυφη καλωδίωση με την έννοια
ότι συνδέει τις καμπίνες τηλεπικοινωνιών μεταξύ των ορόφων ενός κτιρίου με το δωμάτιο εξοπλισμού.
Δωμάτιο Τηλεπικοινωνιών και Καμπίνα Τηλεπικοινωνιών: Ένα Δωμάτιο Τηλεπικοινωνιών ή
μία Καμπίνα Τηλεπικοινωνιών στεγάζει τις απολήξεις των καλωδίων της οριζόντιας καλωδίωσης
και της καλωδίωσης κορμού. Είναι το σημείο διασύνδεσης της καλωδίωσης κορμού με την οριζόντια καλωδίωση.
Οριζόντια καλωδίωση: Οριζόντια καλωδίωση είναι το κομμάτι εκείνο της καλωδίωσης που είναι εγκατεστημένο σ’ ένα όροφο - επίπεδο το οποίο περιλαμβάνει το σημείο συγκέντρωσης
(κατανεμητή καλωδίων - patch panel) και όλο το κομμάτι της καλωδίωσης, η οποία εξυπηρετεί
το συγκεκριμένο όροφο επίπεδο. Η οριζόντια καλωδίωση συνδέει όλες τις θέσεις εργασίας και
διασυνδέεται με τη καλωδίωση κορμού.
Θέση Εργασίας: Θέση εργασίας για τη δομημένη καλωδίωση είναι το σύνολο της τερματικής
υποδομής που παρέχεται προκειμένου να εξυπηρετείται η εύκολη εγκατάσταση και η μετακίνηση του εξοπλισμού χρήστη με την εύχρηστη και βολική τοποθέτηση των πριζών φωνής, και
δεδομένων και ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτελείται από Patch Cords την πρίζα (μηχανισμός, πρόσοψη πρίζας) και το πολύπριζο του σταθμού.
Τοπολογία - καλωδίωσης: Η καλωδιακή σύνδεση γίνεται σε τοπολογία αστέρα. Ο κεντρικός
διανομέας (switch) συνδέεται με τους διανομείς ορόφου σε διάταξη αστέρα. Με την ίδια διάταξη πρέπει να συνδέονται και οι θέσεις εργασίας με τον διανομέα ορόφου. Σύμφωνα με το
πρότυπο ΕΙΑ/ΤΙΑ, 568C ο μέγιστος αριθμός διανομέων που μπορεί να παρεμβάλλεται μεταξύ
του κεντρικού διανομέα και την πρίζας στη θέση εργασίας είναι δύο. Το μέγιστο μήκος καλωδίου για καλώδια χαλκού είναι 100 m, ενώ το μέγιστο μήκος για οπτικές ίνες εξαρτάται από τα
χαρακτηριστικά της οπτικής ίνας.