Δημιουργία στο Canva από τη Μαρία, μαθήτρια του τομέα Πληροφορικής.
Ιστολόγιο για το μάθημα "Υλικό και Δίκτυα Υπολογιστών" στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ηρακλείου (Σχολικά έτη: 2022 - 2023, 2023 - 2024, 2024 - 2025)
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
Επανάληψη
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ - ΑΣΚΗΣΗ 7
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ - ΑΣΚΗΣΗ 10
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ - ΑΣΚΗΣΗ 11
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ - ΑΣΚΗΣΗ 12
Διάλεξε τη σωστή πρόταση για κάθε λέξη!
Θύρες σύνδεσης - Αντιστοίχιση
Άσκηση αντιστοίχισης
Μονάδες εισόδου/εξόδου - Αντιστοίχιση
Το εσωτερικό της Κεντρικής Μονάδας - Αντιστοίχιση
Ασκήσεις αντιστοίχισης (υλικό)
Μονάδες εισόδου/εξόδου - Κουίζ
Το εσωτερικό της Κεντρικής Μονάδας - Κουίζ
Κουίζ για τη Μητρική Πλακέτα
Κουίζ Ερωτήσεων
Πού βρίσκεται;
Αγώνες 1
Αγώνες 2
Ποια ετικέτα θα βάλεις;
Κουίζ ερωτήσεων
Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022
Άσκηση αντιστοίχισης

liveworksheets.com
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022
Πληκτρολόγιο - Σύμβολα 2

liveworksheets.com
Πληκτρολόγιο - Σύμβολα 1

liveworksheets.com
Πληκτρολόγιο - Αλφαβήτα

liveworksheets.com

liveworksheets.com
Πληκτρολόγιο - Αντιστοίχιση Άσκηση 3

liveworksheets.com
Πληκτρολόγιο - Αντιστοίχιση Άσκηση 2

liveworksheets.com
Πληκτρολόγιο - Αντιστοίχιση Άσκηση 1

liveworksheets.com
Πληκτρολόγιο - Βρίσκω τα Πλήκτρα
liveworksheets.com
liveworksheets.com
liveworksheets.com
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022
Περιφερειακές συσκευές εισόδου-εξόδου δεδομένων
Περιφερειακές συσκευές εξόδου δεδομένων
Βασική λειτουργία τους είναι να εμφανίζουν
στο χρήστη τα αποτελέσματα ή τα δεδομένα μιας επεξεργασίας σε μορφή κατανοητή από
αυτόν. Τέτοιες συσκευές είναι:
Η οθόνη: είναι η κυριότερη συσκευή εξόδου στην επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή. Βασικός σκοπός της λειτουργίας της είναι να απεικονίζει σε μία επιφάνεια, κάθε τι, που μπορεί να γίνεται σε έναν υπολογιστή, από την είσοδο δεδομένων έως και την έξοδο αποτελεσμάτων. Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες οθονών:
- Οι οθόνες καθοδικού σωλήνα (Cathode Ray Tube - CRT): είναι οι πρώτες οθόνες που χρησιμοποιήθηκαν στους υπολογιστές. Οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει πλέον να κατασκευάζουν οθόνες CRT και η τεχνολογία τους θεωρείται σήμερα απαρχαιωμένη.
- Οι οθόνες υγρών κρυστάλλων (Liquid Crystal Display - LCD): Η λειτουργία τους στηρίζεται στην ιδιότητα που έχουν οι υγροί κρύσταλλοι, να αλλάζουν την πολικότητα του φωτός που περνά από μέσα τους, ανάλογα με την τάση του ηλεκτρικού ρεύματος που εφαρμόζεται σε αυτούς.
Βασικά χαρακτηριστικά των οθονών είναι:
1. Το μέγεθος της οθόνης: Είναι το μήκος της διαγωνίου της οθόνης σε ίντσες. Πιο συνηθισμένα μεγέθη οθονών υπολογιστών είναι σήμερα των 17 – 24 ιντσών.
2. Η ανάλυση της οθόνης (resolution): Είναι ο αριθμός των εικονοστοιχείων (pixel) που μπορεί να εμφανιστούν σε μία οθόνη και την οποία περιγράφουν δύο αριθμοί. Για παράδειγμα, 1024x768, που σημαίνει ότι μπορούν να εμφανιστούν 1024 pixel στην οριζόντια διεύθυνση και 768 pixel στην κατακόρυφη διεύθυνση, δηλαδή συνολικά 786432 pixel σε όλη την επιφάνεια της οθόνης.
3. Η συχνότητα ανανέωσης πλαισίων: Είναι ο αριθμός των εικόνων (πλαισίων) τις οποίες απεικονίζει η οθόνη μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Προκειμένου η οθόνη να μπορεί να απεικονίζει μεταβαλλόμενες εικόνες, ο υπολογιστής ανανεώνει την εικόνα πολλές φορές το δευτερόλεπτο, ώστε να προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο την ψευδαίσθηση της αδιατάρακτης συνέχειας της κίνησης. Σε σύγκριση όμως με τη συμβατική τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ο αριθμός των πλαισίων που απεικονίζονται ανά δευτερόλεπτο σε μια οθόνη υπολογιστή είναι πολύ μεγαλύτερος. Έτσι στις οθόνες CRT μια αποδεκτή απεικόνιση ξεκινά από τα 75 πλαίσια/δευτ., περίπου, ενώ στις οθόνες LCD είναι αρκετά τα 60 πλαίσια/δευτ. (λόγω διαφορετικού τρόπου σχηματισμού της εικόνας).
4. Η γωνία θέασης: Είναι η γωνία (ως προς την κάθετο στην επιφάνεια της οθόνης) από την οποία μπορεί ο χρήστης να βλέπει το λόγο αντίθεσης της εικόνας να μειώνεται κατά συγκεκριμένο ποσοστό (συνήθως στο 1/10 της ονομαστικής τιμής). Η βέλτιστη γωνία θέασης είναι πάντοτε 0 μοίρες.
5. Η ομοιομορφία απεικόνισης: Περιγράφει την ομοιογένεια στο φωτισμό της οθόνης και ελέγχεται απεικονίζοντας μία και μοναδική απόχρωση στην οθόνη. Είναι χαρακτηριστικό πρόβλημα κυρίως των οθονών LCD, στις οποίες το εκπεμπόμενο φως προέρχεται από ένα συγκεκριμένο χώρο στο πίσω μέρος της οθόνης (back light).
6. Η φωτεινότητα: Είναι το φωτομετρικό μέγεθος που αναφέρεται στην φωτεινή ενέργεια που εκπέμπεται ανά μονάδα επιφανείας. Είναι σημαντική κυρίως κατά την παρακολούθηση πολυμέσων ή όταν ο περιβάλλων φωτισμός είναι πολύ ισχυρός.
7. Ο λόγος αντίθεσης: Περιγράφει το λόγο φωτεινότητας μεταξύ του λευκού και του μαύρου που μπορεί να απεικονίσει η οθόνη. Π.χ. μια οθόνη με αντίθεση 500:1 έχει λευκό με 500 φορές μεγαλύτερη φωτεινότητα από το μαύρο που μπορεί να απεικονίσει.
8. Ο χρόνος απόκρισης: Είναι ανεξάρτητος του ρυθμού ανανέωσης και περιγράφει το χρόνο που χρειάζεται η οθόνη για να αλλάξει τη φωτεινότητά της από μια συγκεκριμένη στάθμη σε μία άλλη. Μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (msec).
Σήμερα, οι περισσότερες οθόνες υπολογιστή χρησιμοποιούν τους εξής τύπους σύνδεσης με την Κεντρική Μονάδα: VGA, DVI, και HDMI.
Ο εκτυπωτής: Είναι η συσκευή η οποία έχει σκοπό τη μόνιμη αποτύπωση (εκτύπωση) των πληροφοριών που έχουν δημιουργηθεί από τη χρήση λογισμικού, σε ένα φυσικό μέσο συνήθως σε χαρτί αλλά όχι μόνο.
Τα βασικότερα χαρακτηριστικά των εκτυπωτών είναι τα εξής:
1. Ταχύτητα εκτύπωσης: Ανάλογα με την τεχνολογία εκτύπωσης έχουμε και διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Στους εκτυπωτές γραμμής, η ταχύτητα εκφράζεται σε χαρακτήρες ανά δευτερόλεπτο (characters per second - cps) ενώ στους εκτυπωτές σελίδας, σε σελίδες ανά λεπτό (pages per minute - ppm).
2. Ανάλυση εκτύπωσης: H ελάχιστη μονάδα εκτύπωσης (με άλλα λόγια, το πιο μικρό ίχνος) που μπορεί να τυπωθεί στο χαρτί και ονομάζεται κουκίδα (dot). Η ανάλυση εκτύπωσης ορίζεται ως το πλήθος των διαφορετικών κουκίδων που μπορούν να εκτυπωθούν ανά ίντσα (dots per inch - dpi).
3. Δυνατότητα χρώματος: Η δυνατότητα παραγωγής πολλών χρωμάτων με συνδυασμούς του μαύρου και των τριών βασικών (cyan, magenta, yellow).
4. Είδος και μέγεθος χαρτιού: Τα είδη, μεγέθη και οι τροφοδοσίες χαρτιού που υποστηρίζει (π.χ. Α4, Α3, duplex).
Οι εκτυπωτές διακρίνονται στις εξής κατηγορίες με βάση την τεχνολογία εκτύπωσης που χρησιμοποιούν:
- Εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης (inkjet): Χρησιμοποιούνται κυρίως για εκτύπωση στο γραφείο ή στο σπίτι. Έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και χαμηλό κόστος έγχρωμης εκτύπωσης. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι το μελάνι είναι ευαίσθητο στο έντονο φως και στα υγρά (νερό κλπ).
- Εκτυπωτές λέιζερ (laser): Η τεχνολογία λέιζερ συνεχώς βελτιώνεται και σήμερα υπάρχουν εκτυπωτές λέιζερ που μπορούν να αποδώσουν εξαιρετική ποιότητα ακόμη και έγχρωμης εκτύπωσης σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Τα βασικά τους μειονεκτήματα είναι ο σχετικά μεγάλος όγκος τους και η υψηλή τιμή τόσο αγοράς όσο και συντήρησης.
- Θερμικοί εκτυπωτές (thermal): Εκτυπωτές που εκτυπώνουν σε ειδικό θερμικό χαρτί το οποίο μαυρίζει όπου εφαρμοστεί αυξημένη θερμότητα. Δεν χρειάζεται μελάνι ή toner. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η διάρκεια ζωής της εκτύπωσης καθώς το χαρτί είναι ευαίσθητο και στο φως από το περιβάλλον. Συνήθως χρησιμοποιούνται στις ταμειακές μηχανές, αριθμομηχανές ή φαξ.
- Κρουστικοί εκτυπωτές (impact): Οι κρουστικοί εκτυπωτές αποτελούν την πιο παλιά κατηγορία εκτυπωτών. Σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως στην εκτύπωση διπλότυπων ή τριπλότυπων χαρτιών. Η ταχύτητα εκτύπωσης στους κρουστικούς εκτυπωτές μετριέται και σε γραμμές ανά δευτερόλεπτο (lines per second – lps).
- Τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D printers): Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί και οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι οποίοι αντί να εκτυπώνουν, ή να αποτυπώνουν επάνω σε χαρτί, φτιάχνουν από μακέτες διαφόρων αντικειμένων, συμπαγή ή σύνθετα ανταλλακτικά από πεπερασμένο αριθμό υλικών, μέχρι και συνθέσεις τροφίμων. Τα βασικά τους μειονεκτήματα είναι ο σχετικά μεγάλος όγκος τους και η υψηλή τιμή τόσο αγοράς όσο και συντήρησης.
Τα ηχεία: Τα ηχεία για υπολογιστή μετατρέπουν τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται στην έξοδο της κάρτας ήχου του υπολογιστή σε ηχητικά σήματα. Είναι απαραίτητη συσκευή σε εφαρμογές πολυμέσων. Η τυπική τους σύνδεση είναι η στερεοφωνική 3.5 mm jack (στη πράσινη υποδοχή για ηχεία – ακουστικά), αλλά σήμερα υπάρχουν και ηχεία με σύνδεση USB. Πρόκειται συνήθως για χαμηλής έντασης και ποιότητας ηχεία. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν έναν ενισχυτή χαμηλής έντασης. Σήμερα ενσωματώνονται στις περισσότερες οθόνες για υπολογιστή και βέβαια στους φορητούς υπολογιστές.
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022
Μονάδες εισόδου - Παρουσίαση
Δημιουργία παρουσίασης σε Google Slides για τις μονάδες εισόδου του υπολογιστή από τη Βάσω, μαθήτρια του τομέα Πληροφορικής στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου.
Περιφερειακές συσκευές εισόδου δεδομένων
Βασική λειτουργία τους είναι να βοηθούν τον χρήστη να εισάγει στον υπολογιστή αναλογικά ή ψηφιακά δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον του υπολογιστή καθώς επίσης και εντολές ελέγχου της λειτουργίας του υπολογιστή.
Περιφερειακές Συσκευές
Χωρίζονται σε συσκευές εισόδου δεδομένων και σε συσκευές εξόδου δεδομένων.
Υπάρχουν βέβαια και συσκευές οι οποίες ανήκουν και στις δύο κατηγορίες επειδή εκτελούν και είσοδο και έξοδο δεδομένων.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022
Σχέδια μαθητών στο Silk
Σχέδια μαθητών στο http://weavesilk.com/
![]() |
Το σχέδιο της Μαρίνας |
![]() |
Το σχέδιο της Μαρίας |
![]() |
Το σχέδιο του Κωνσταντίνου |
![]() |
Το σχέδιο του Φωτεινού |
![]() |
Το σχέδιο της Γωγώς |
![]() |
Το σχέδιο του Ζαχαρία |
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές - Υλικό - Hardware
Βίντεο από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση για το υλικό του υπολογιστή.